Vadmalsduk från Norge

Vadmalsduk

Komponerad och sydd av Karen Oline f. Henriksen, g. Edvardsen, född 1840, död 1920. Hon levde på Hvaler (öar vid norska kusten norr om Kosteröarna). Karen var farmorsmor till Göran Andreasson, Dals Rostock, som skänkt duken till museet.

Duken är gjord av fyrkantiga restbitar av svart vadmal och brodergarnet är ylle. Varje ruta är dekorerad med blommor och blad, alla olika och sydda med stjälkstygn och plattsöm. Vissa rutor är hopskarvade av smalare tygbitar för att få tillräckligt stora tygstycken. Till sömmarna har använts svart lintråd som senare bleknat och blivit synlig. Rutorna är sammanfogade kant i kant utan sömsmån, eftersom vadmal inte repar upp sig. Över skarvarna har Karen broderat en lång rad kråkspark med samma flamgarn som hon använt till de flesta av blommorna.

Ytterkanten är förstärkt med en kraftig rad langettstygn runt den första versionen. Vid något senare tillfälle har duken förstorats genom att en ny rad broderade rutor fästs utanför de ursprungliga runt hela broderiet. De nya rutorna är lagda omlott, fästa med förstygn och prydda med langettstygn på de två yttersidorna. Inget är förändrat på den ursprungliga duken och man förstår att det ligger både varsamhet och kunskap hos de generationer som förvaltat duken fram till nu. Enligt uppgifter från Karens barnbarn sydde hon duken c:a 1867. De berättar att den alltid låg över en förvaringskista i hemmet.