Fälltäcke

Framsidan

Det här vackra fälltäcket kommer från Hammarstrand i Jämtland. Den senaste ägaren köpte det av en kvinna i Hudiksvall som fått det av en gammal tant för många år sedan när bägge bodde i Hammarstrand.

Storlek: 165x113cm
Material: 6 hopsydda fårskinn på skinnsidan fodrade med 2 våder av tjockt ylletyg dekorerat med färgstarka bårder. Fällen har bräm runt om.

Varp: bomull 12/6 grågrönt
Sked: 24/10 1 tråd i solv och rör
Inslag: 1-trådigt ullgarn
V-Punkt:

Vävsättet är bunden rosengång som ger en tjock väv lämplig för en värmande sittdyna eller som här ett fälltäcke. En egenhet med bunden rosengång är de långa stygnen som bildas på avigsidan och som lätt hakar fast i omgivningen och går av. Här bildar de stoppning mellan skinn och tyg och bidrar till täckets värmande förmåga. Garnet är av entrådigt, z-tvinnat, natursvart ull i bottnarna och kulört i de 7 bårderna som är beundransvärt väl mönsteranpassade i mittsömmen.

Närbild på brämen som är fäst runt hela täcket för att förstärka ytterkanten.
Som man kan se är skinnsidorna vända mot varandra. Det ger en snygg inramning till väven, men i det här fallet är ullen nästan bortnött.
Brämremsan är bara fäst i innerkanten för att ge skinnet större rörelsefrihet.

Bårderna i den här väven har en enastående mönsteranpassning. Man kan anta att den första våden blivit avklippt och legat intill våd två för att de olika variationerna i färger kunnat följas så exakt.
Det är bara på ett ställe i hela täcket som en färg bytts ut mot en annan,
Mittsömmen visar hur väl bårderna överensstämmer.
Bottenpartiens nyanser växlar mellan bårderna då ullen till de partierna är naturfärgad och varierar mellan olika får.

Fälltäcket har ett solvfel som följer genom bägge våderna.
Man har solvat 1-2-3-4 en gång extra och på så sätt fått en halv figur någon dm från ena kanten.
Förargligt för väverskan men charmigt för betraktaren!

En gammal skada ger oss möjlighet att titta på avigsidan av täcket och se originalfärgerna innan de blekts av väder och vind.

Täcket är sammanfogat av sex kortklippta småkrusiga vita fårskinn.

Ett av skinnen, det högra nederst, skiljer sig från de andra genom sin något rakare ull och ett naturfärgat mörkare stråk över ryggen.

På några ställen i de oliks hudarnas kanter har man fällt in halvmåneformade skinnbitar där original-skinnet varit skadat eller för tunt.

Runt täcket är det påsytt en 2cm bred remsa av skinn (bräm) för att förstärka täckets kant och samtidigt pryda tygsidan med en mjuk avslutning. Brämen är bitvis förstärkt med ytterligare skinn.